Gyakran ismételt kérdések

Biztosítási Feltételek
Online ellátásszervezési útmutató
Regisztráció

A foglalási felület akadálymentes és teljeskörű használata érdekében, kérjük mellőzze az Internet Explorer böngésző használatát!

-Miért kell megadnom e-mail címet? Mert az itt megadott e-mail címen fogja megkapni a regisztráció megerősítéséhez szükséges linket, illetve a továbbiakban ezen e-mail címre érkeznek a foglalások összesítő adatai. Fontos: Kérjük olyan e-mail címet adjon meg, amelyet legalább naponta egyszer ellenőriz. Lehetőség szerint kerülje a @freemail.hu/@citromail.hu/@hotmail.com végződésűeket portálunk használata során, ugyanis a levelek megérkezésével problémák adódhatnak.

-Milyen telefonszámot használhatok?
Kérjük, mindenképpen olyan mobiltelefonszámot adjon meg, amelyen tud SMS-t fogadni. A formátuma: +36001234567.

-Miért kell megadnom a TAJ számomat/adóazonosítómat?
A teljeskörű azonosításhoz szükségesek. Ezek a számsorok mindenkinél eltérnek, egyediek, így ezeket használva gyorsabb lehet az ügyintézés menete is. Továbbá ezek a számok akkor sem változnak, ha elhagyná kártyáját vagy lejárat miatt újat igényelne.

-Mit tegyek, ha nem sikerül regisztrálnom?
Első lépésben kérjük elenőrízze, hogy a teljes nevét írta -e be, pl. több utónév esetén. Ezt követően legyen kedves ellenőrizni numerikus adatait. Amennyiben minden rendben van, azonban a rendszer mégsem engedi a regisztrációt, akkor a kiírt hibát, valamint az adatait küldje el részünkre a next@unionerted.hu címre "Regisztrációs hiba" tárggyal és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Bejelentkezési problémák

A foglalási felület akadálymentes és teljeskörű használata érdekében, kérjük mellőzze az Internet Explorer böngésző használatát!

-Mit tegyek, ha elfelejtettem a jelszavamat?
Kattintson a belépési képernyőn található "Elfelejtette a jelszavát?" gombra, majd írja be a regisztrációkor megadott e-mail címét, ahová a jelszó-emlékezetőt fogjuk küldeni. Fontos, hogy amennyiben sokáig nem látja a levelet, nézze meg a "Levélszemét"(SPAM) mappáját is. Végezetül kövesse az e-mailben kapott utasításokat az új jelszó beállításához. A művelet végeztével be tud lépni a frissen megadott jelszó segítségével. Amennyiben mégsem, kérjük írjon nekünk a next@unionerted.hu e-mail címre. "Elfelejtett jelszó probléma" tárggyal és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Foglalás menete

-Szolgáltatás/Részkockázat = Legördülő menü, vizsgálat tipusa – biztosítási csomag megnevezése (pl. „Járóbeteg szakellátás – STANDARD”).

-Egészségügyi panasz = az ok, ami miatt a vizsgálatot szeretne kérni. Kérjük, néhány szóval írja le.

-Szakterület = Milyen orvosi szakterület ellátását kívánja igénybe venni (Pl. belgyógyászat, nőgyógyászat, stb.).

-Látogatás oka = konkrét vizsgálat megnevezése a választott szakterületen belül (pl. belgyógyászati szakorvosi vizsgálat).

-Mióta tapasztalja a panaszt = dátumválasztó, amely az adott foglalással kapcsolatos panaszainak első észlelését takarja.

-Volt -e előzmény betegsége  = a jelenlegi panaszával kapcsolatban korábban állt-e már orvosi kezelés/kivizsgálás alatt? a piros szín a választott opciót jelöli.

-Rendelkezik-e az igénybe venni kívánt vizsgálathoz beutalóval/orvosi javaslattal? = ha igen, kérjük feltölteni a „Tallózás” segítségével, és külön kitölteni a megjelölt mezőket a dokumentum adataival. A feltöltött dokumentum lehet fotózott/scannelt változat is.

Amennyiben orvosi javaslat- köteles vizsgálatot választ, a rendszer elbírálásra továbbítja. A foglalás folytatására ezt követően kerülhet sor, amelyről e-mailben kap értesítést.
-Ha minden mezőt kitöltött, a Tovább gomb aktívvá - élénk pirossá - válik.

Foglalási problémák

A foglalási felület akadálymentes és teljeskörű használata érdekében, kérjük mellőzze az Internet Explorer böngésző használatát!

-Mit tegyek, ha nem engedi tovább a foglalási folyamatomat a rendszer?
Kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött -e. Amennyiben beutalóköteles ellátást választott, ahogyan a megjelenő színes sáv is mutatja, meg kell várnia az elbírálást, mielőtt folytatná foglalását. Erről e-mailben küldünk tájékoztatást. Ha egyéb ok miatt akadt el a foglalással, kérjük írjon e-mailt "Foglalási probléma" tárggyal, adataival és a hiba rövid ismertetésével a next@unionerted.hu-ra, és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

 

-Mit tegyek, ha a foglalás véglegesítésekor hibaüzenet fogad?
Kérjük próbáljon meg egy másik napra, esetleg másik orvoshoz időpontot foglalni, mivel elképzelhető, hogy az adott időpont időközben lefoglalásra került. Ez esetben a foglalás nem volt sikeres.

 

Felhasználható limitek

A szerződéses adatainál az egyes részkockázatok kihasználtságát (éves limitből már felhasznált összeg) színezett sávokkal jelöljük, hogy könnyedén nyomon követhesse:

-Zöld: A limit kihasználtsága 0-60% közt van.

-Narancssárga: A limit több, mint 60%-át felhasználta.

-Piros: A limit 90%-át felhasználta. Ettől a ponttól kezdve ellátást kizárólag utólagos térítés keretében - előfinanszírozással - vehet igénybe. Az adott vizsgálat költségét a limit erejéig utólagosan téríti vissza Társaságunk.

Utólagos térítés

-Mi az utólagos térítés menete?

A biztosító utólagos, számla ellenében történő teljesítéséhez az alábbi dokumentumok benyújtása szükséges:

a) az ellátást végző egészségügyi szolgáltató által a biztosított nevére kiállított eredeti számla,

b) az ellátásról szóló dokumentumok másolata,

c) minden olyan irat, lelet, orvosi dokumentum, amely a jogosultság megítéléséhez szükséges.

FONTOS: A saját szervezésben igénybeveendő vizsgálatokat is be kell jelentenie az ellátásszervezőnek, hogy a térítésről egyeztessenek. Amennyiben nem tájékoztatja az ellátásszervezőt a vizsgálatról, a biztosító nem téríti meg annak költségét.

- Kell-e fizetni az ellátásért a helyszínen?

Utólagos térítés választása esetén a vizsgálat helyszínén Önnek kell rendeznie a költségeket.

 

-Mikor szükséges számlaszámot megadnom utólagos térítés esetében?

Amennyiben Ön PrivateMed Next biztosítás valamely csomagjával rendelkezik, kérjük mindenképpen küldje el az adott vizsgálat orvosi dokumentációja és számlája mellé a bankszámlaszámát is, amelyre Társaságunk utólag téríteni tudja az Önnek megítélt összeget.

Prémium Classic, Védőháló Szolidáris Alap és Prémium Next biztosítások esetén a Prémium Egészségpénztáron keresztül juttatjuk el  az Önnek járó összeget, így nem szükséges megadni a bankszámlaszámot.

 

- Mennyi időn belül kapom meg a pénzemet utólagos térítés esetén?

Az utólagos térítés kifizetésére az utolsó beérkezett dokumentumtól számítva 15 nap áll Társaságunk rendelkezésére.

Beküldendő orvosi dokumentumok
 • Kérjük, az orvosi javaslatot tartalmazó orvosi dokumentumot és minden Társaságunk részére eljuttatott orvosi dokumentumot úgy küldjenek be, hogy azok teljes egészében olvashatóak legyenek, látszódjanak rajta az Ön adatai, a dátum, az orvos pecsétje és aláírása is. Részlegesen befotózott, kivágott orvosi dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni.
 • Milyen formai követelményei vannak az egynapos sebészeti ellátásra beküldött orvosi javaslatnak?
  Az Ön nevére kiállított dokumentumnak tartalmaznia kell a tervezett beavatkozás OENO kódját, amennyiben kapott időpontot, árajánlatot a műtétre, az is szerepeljen rajta. Ezenkívül szükséges az elbíráláshoz a betegségről szóló korábbi dokumentáció is.
Egynapos sebészet

Mi számolható el az egynapos sebészeti ellátás költségére?

 • A műtétet megelőző járóbeteg szakorvosi vizsgálat - a műtétet végző klinikán a választott szakorvosnál -, a műtét előtti diagnosztikai (labor, ultrahang, röntgen, EKG) vizsgálat, az aneszteziológiai konzultáció, maga a tényleges egynapos beavatkozás, a szükséges szövettan/mintavételezés, illetve a műtétet követő megfigyelés, utógondozás. (PrivateMed Next biztosítás és Védőháló Szolidáris Alap Egészségbiztosítás esetében).
 • Prémium Classic esetében: Ez a típusú egészségbiztosítás nem tartalmaz egynapos sebészeti ellátást.

 

Milyen formai követelményei vannak az egynapos sebészeti ellátásra beküldött orvosi javaslatnak?

Az ügyfél nevére kiállított dokumentumnak tartalmaznia kell a tervezett beavatkozás OENO kódját, amennyiben kapott időpontot, árajánlatot a műtétre, az is szerepeljen rajta. Ezenkívül szükséges az elbíráláshoz a betegségről szóló korábbi dokumentáció is.

Második orvosi vélemény

Milyen esetben vehetem igénybe a „Második orvosi vélemény” szolgáltatást?

Az Ön igényének megfelelően, komolyabb betegségekkel kapcsolatban felmerült, vagy bonyolult orvosi beavatkozás szükségességét tisztázó kérdések esetére biztosít egy, a kérdéses területen speciális szakmai tudással rendelkező orvostól vagy orvosi teamtől a korábbi orvosi összefoglaló/javaslat mellé egy ugynevezett “másodlagos orvosi véleményt.”

Ilyen esetek lehetnek például:

 • a rosszindulatú daganatos megbetegedések,
 • egyes, összetett szívbetegségek,
 • szív- és érsebészeti műtétek,
 • neurológiai-, idegsebészeti vagy idegrendszeri degeneratív betegségek.
Terhességgel kapcsolatos vizsgálatok

Milyen terhességgel összefüggő vizsgálatokat vehetek igénybe a biztosításom terhére?

 • PrivateMed Next biztosítás esetében: Amennyiben a kockázatviselés kezdetekor még nem volt ismert a terhesség, akkor a biztosító a terhességgel összefüggésben összesen 4 nőgyógyászati szakorvosi vizsgálatot térít, ebbe beleértendő a vizsgálathoz tartozó UH vizsgálat is, maximum az éves limit erejéig. (PrivateMed Next egészségbiztosítás – Különös Biztosítási Feltételek, 1.1.5) A biztosítás csak a normál UH-vizsgálatot téríti, genetikai, 3D, 4D, 5D UH-t nem.

 

 • Védőháló Szolidáris Alap Egészségbiztosítás esetében: a Biztosító kockázatviselése nem terjed ki a terhességgel, szüléssel és a szülést követő egy éven belül bekövetkező, a szüléssel összefüggő biztosítási eseményekre, amennyiben a szülés a kockázatviselés kezdetét követő 270.napnál korábban következik be. (Védőháló Szolidáris Alap – Általános Biztosítási Feltételek, 14.9. ff) pontja) Azaz semmiféle, a terhességgel összefüggő vizsgálatot, ellátást nem térít, amennyiben a biztosításhoz csatlakozáskor a terhesség már ismert volt.

 

 • Prémium Classic Egészségbiztosítás esetében: kizárásra kerül a terhesgondozás, ezért csak a terhesség megállapításáig fedezzük a terhességgel összefüggő vizsgálatokat. (Prémium Classic Általános és Különös Feltételek – 11.2.2. pontja)
Orvosi javaslathoz kötött ellátások elbírálása

Miért van szüksége egy magánbiztosításnál orvosi/szakorvosi javaslatra?

Gyakran előfordul, hogy az ügyfelek úgy érzik, pontosan tudják milyen vizsgálatra, beavatkozása van szükségük. Nem szándékunk a vizsgálatok elvégzésének megakadályozása, azonban mint ellátásszervező felelősek vagyunk azért, hogy az ügyfelek minden esetben a számukra valóban szükséges és adekvát ellátást kapják. Ezért vannak olyan járóbeteg szakellátások, amelyeknek az időpontfoglalásához orvosi javaslat szükséges. Ilyenek többek között a kontroll-vizsgálatok, melyek igénybevételéhez Társaságunknak tudnia kell, hogy a felkeresni kívánt orvosnál már valóban járt-e az ügyfelünk. Ehhez a korábbi ambuláns lapot szükséges részünkre megküldeni. Biztosan ismerik a szituációt amikor valaki a szokásos 15 perc helyett már egy órája bent van az orvosnál, holott csak "kontrollra ugrott be". Igen, ha ahhoz az orvoshoz ugrik be valaki kontrollra, aki már kezelte és ismeri a kórelőzményét valóban hatékonyan tud folyni a betegvizsgálat. Azonban amennyiben az orvos akkor találkozik először a pácienssel akkor időbe telik, amíg megismeri az ügyfél teljes kórtörténetét. Ezért a partnerklinikáink nem is engedik a kontroll vizsgálatra történő időpontfoglalást, amennyiben az ügyfelünk nem tudja bizonyítani járt már az adott doktornál.

Diagnosztikai vizsgálatoknál pedig sem egy egészséges, főként nem egy beteg szervezetnek nem tesz jót, ha felesleges terhelés éri. A manapság oly divatosnak számító MR és CT vagy említhetjük az izotópos vizsgálatokat, akár észrevétlenül is, de megterhelik a szervezetet. Vannak esetek amikor egy vizsgálat például csak korlátozottan végezhető el az ügyfél előzmény egészségi állapota miatt. Ezeket tökéletes pontossággal kell ismerni egy-egy vizsgálat megkezdése előtt. Valamint tudnia kell a vizsgálatot végző egészségügyi személyzetnek, hogy pl.: a gerinc MR vizsgálatnak melyik szegmensre kell kiterjednie. Ezeket a meghatározásokat és indikációkat, valamint a kontraindikációkat csak és kizárólag személyes orvosi vizsgálat során - adott esetben egyéb diagnosztikai vizsgálatok eredményének ismeretében pl: vesefunkciós laborvizsgálat - lehet meghatározni. Ezt az orvos-beteg találkozást nem tudja helyettesíteni sem az e-mailes, sem a telefonos orvosi konzultáció. Ezért, azaz a páciensek egészségének a védelmében szükséges az, hogy előzetesen (szak)orvosi vizsgálat történjen, és csak azt követően diagnosztikai vizsgálat, vagy rosszabb esetben egynapos sebészeti beavatkozás.

 

Mennyi idő alatt történik az orvosi javaslathoz kötött ellátások elbírálása? Mi alapján történik az elbírálás?

 • Az orvosi javaslathoz kötött járóbeteg ellátások elbírálása 5 munkanapon belül, a nagyértékű diagnosztikai vizsgálatok elbírálása 10 munkanapon belül történik, az elbíráláshoz szükséges dokumentumok hiánytalan beérkezését követően. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden esetben 5 illetve 10 munkanapon belül meg is tud történi az igényelt vizsgálat. (Bővebben a Biztosítási feltételek vonaktozó pontjaiban tud tájékozódni: Védőháló Szolidáris Alap- Különös Biztosítási feltételei esetén az 1.1.pontokban; PrivateMed Next – Általános Biztosítási feltételek esetén 15.1.4.pontban)

Csak orvosi javaslatot fogad el az Union-Érted Ellátásszervező Kft. az orvosi javaslathoz kötött ellátásokhoz?

 • Igen, kizárólag orvosi javaslatot -  a feltételezett diagnózisnak megfelelő szakirányú szakorvosi javaslatot vagy háziorvosit - áll módunkban elfogadni, más egészségügyi szakértői (pl.: gyógymasszőr, természetgyógyász) vélemény alapján nem áll módunkban ellátást szervezni. (Bővebebn: PrivateMed Next Egészségbiztosítás– Általános Biztosítási Feltételek, 15.9. b) pontja)
 • Amennyiben nem rendelkezik orvos által kiállított javaslattal, de úgy érzi, ilyen vizsgálatra, beavatkozásra van szüksége és ezt jelzi felénk, úgy Társaságunk a kívánt vizsgálattal kapcsolatban álló járóbeteg szakrendelésre (alapesetben belgyógyászhoz) irányítja Önt, aki el tudja dönteni, hogy pontosan milyen vizsgálatra van Önnek szüksége.

Milyen vizsgálatokhoz szükséges SZAKORVOSI beutaló?

 • Szakorvosi beutaló a nagyértékű diagnosztikai vizsgálatokhoz (pl. CT, MR, PET-CT), illetve egynapos sebészeti ellátás esetében szükséges.

Az Union-Érted Ellátásszervező Kft-vel nem szerződött klinikai partnernél is igénybe vehető orvosi javaslathoz kötött ellátás?

 • Igen, azonban ebben az esetben is előzetesen köteles bejelenteni az ellátási igényét és be kell küldenie az orvosi javaslatot.  Ily módon azonban csak utólagos térítéssel van csak lehetőség igénybe venni az ellátást, és az időpontfoglalást is Önnek kell intéznie, továbbá a számlát megadott módon kell kiállíttatni, amelyről ügyfélszolgálatunkon bővebb tájékoztatást kaphat.
Mi a teendő, ha Védőháló Szolidáris Alap Egészségbiztosítás esetében az adott diagnosztikai vizsgálat csak járóbeteg ellátás keretében vehető igénybe?

Ebben az esetben javasolt utólagos térítéssel igénybe venni az adott ellátást, és benyújtani az online felületen vagy e-mailen Társaságunk részére a diagnosztikai vizsgálatról külön kiállított számlát.

 

Általános tudnivalók vizsgálatokra való megjelenésről

Kérjük, a vizsgálatokra való felkészüléskor az alábbiakat vegye figyelembe:

amennyiben a vizsgálaton való megjelenés előfeltétele, hogy (teljesen) éhgyomorra érkezzen, úgy kérjük a vizsgálatot megelőzően már legalább 6-8 órával ne fogyasszon ételt/italt.

Ha vérvétel esetén szükséges az éhgyomorral történő megjelenés, fontos, hogy a vizsgálatot megelőző napon normális mennyiségben történjen vízfogyasztás. Majd a vizsgálat reggelén bőséges (legalább fél liter), sima, szénsavmentes vizet igyon. Gyakori oka a sikertelen illetve a nehezen kivitelezhető vérvételnek a nem elegendő vízfogyasztás.

Vizeletvizsgálat esetén két lehetőség közül választhat: vagy a vizsgálat helyszínén kapott mintavételi edényben adja le a vizeletmintát, vagy otthonról viszi a vizsgálat helyszínére a reggeli, első vizelet mintáját. Ez utóbbi esetében javasoljuk, hogy a gyógyszertárakban kapható egyszerhasználatos, steril mintavételi tégelyt használja.

Kérjük, hogy a korábbi orvosi dokumentumokat, orvosi javaslatokat, beutalókat a diganosztikai vizsgálatok alkalmával minden esetben vigye magával! Bizonyos vizsgálatokat (különös tekintettel: CT, MR, egyéb nagyértékű diagnosztika) a dokumentumok hiányában - az Ön egészségére való tekintettel - a szolgáltató megtagadhat!

 

Laborvizsgálat tájékoztató

 

 • Vérvételre a reggeli órákban javasolt elmenni (7-9h), különösen a terheléses vizsgálatoknál (ilyen vizsgálatok pl. cukorterhelés, inzulin rezisztencia vizsgálat) Lehetőség szerint minden vizsgálat éhgyomorra történjen, amennyiben nem tudja beilleszteni a reggeli órákba, akkor vérvétel előtt 6 órával már ne étkezzen.
 • Vérvétel előtt szénsavmentes ásványvíz fogyasztása ajánlott.
 • Éhgyomri vérvétel esetén a kávé és tea fogyasztása is módosíthatja az eredményeket.
 • Amennyiben rosszul szokott lenni a vérvételtől, előtte jelezze ezt a vérvételt végző asszisztensnek.
 • Mintavételt megelőző napon történő alkoholfogyasztás, zsíros, szénhidrát- illetve fehérjedús ételek fogyasztása szintén befolyásolhatják az eredményt, ezért érdemes ezek fogyasztását kerülni.

Táplálékallergia, táplálék intolerancia vizsgálati tájékoztató
 • A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorra érkezni a vérvételre.
 • A szteroidok és immunszupresszáns gyógyszerek, melyeket például autoimmun betegségeknél írnak fel, befolyásolhatják a táplálékintolerancia tesztek eredményeit.
 • A vizsgálat eredménye akkor lesz pontos, ha nem diétázik, mindenből javasolt fogyasztani egy kicsit 2-3 hétig, hogy mérni lehessen szervezete reakcióját (kivéve azt, ami bizonyítottan allergiás reakciót válthat ki pl.: mogyoró).
 • Egyes táplálékintolerancia tesztek elvégzése 3 év alatti gyermekek esetén nem javasolt, mivel immunrendszerük még nem fejlődött ki megfelelően, erről orvosa tájékoztatást ad.

 

Széklet-vér teszt tájékoztató
 • A mintát egy speciális mintavételi eszköz segítségével kell levenni mely patikában kiváltható.
 • Hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel!
 • Fontos továbbá betartani az orvos utasításait, amelyek bizonyos gyógyszerek szedésének mellőzését, valamint néhány étkezési korlátozást tartalmazhatnak annak érdekében, hogy elkerüljük az álpozitív eredményeket.
Kilégzéses tesztek tájékoztató

Tájékoztató a H2 (Hidrogén) kilégzés vizsgálathoz

 

 1. Mi az a H2 (Hidrogén) kilégzés vizsgálat?

A hidrogén kilégzési tesztek olyan gasztroenterológiai vizsgálatok, melyek eszközös beavatkozás nélkül, a beteg által kilélegzett levegőben megjelenő hidrogén mennyiségének változása alapján segítenek diagnózishoz.

 1. Miért fontos a H2 (Hidrogén) kilégzés vizsgálat?

Hidrogén kilégzési teszt segítségével diagnosztizálható számos gasztroenterológiai kórkép, mint például: a laktóz érzékenység, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), illetve a fruktóz felszívódási zavara is.

 1. Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?
 • Kérjük, hogy a vizsgálatra éhgyomorra vagy min. 6 órás éhezést követően érkezzen. A megelőző 12 órában a dohányzás, mentolos ételek, italok (pl. rágógumi, szájvíz, cukorka) fogyasztása, fogkrémmel történő fogmosás kerülendő. Endoszkópos beavatkozásokat és műtétek után legalább 4 hétnek kell eltelnie a H2 kilégzés tesztig.
 • A vizsgálat előtti hetekben bizonyos gyógyszerek szedése befolyásolhatja az eredményt, így kérjük ne szedjen négy héten belül antibiotikumot, bizmut tartalmú készítményt, illetve probiotikumot, egy héten belül savcsökkentőt, emésztésre ható gyógyszert, hashajtót és széklet lazító készítményeket.
 • A vizsgálat előtt 3 héttel ne fogyasszon Gastrotuss baby szirupot.
 • A vizsgálatot megelőző napon kerülje:
  • a nehezen emészthető, magas rostot tartalmazó, zsíros, puffadást elősegítő élelmiszereket, olajos magvakat,
  • zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket (főzve és nyersen is kerülendő!),
  • zsírral, olajjal készített ételeket,
  • tej és tejtermékek, laktóz tartalmú élelmiszereket,
  • szénsavas italok, gyümölcslevek, illetve alkoholos italok fogyasztását,
  • valamint a dohányzást.
 • Fogyaszthat:
  -Főzve, natúr sütve, vagy párolva: burgonyát, rizst, sonkát, szárnyasokat, halakat, tojást tésztákat

 -Kizárólag laktóz mentes felvágottakat, virslit, margarint

-Fehér lisztből készült termékeket: fehér kenyeret, kiflit, zsemlét

 -Folyadékként kizárólag szénsavmentes vizet


19 óra után semmit NE egyen, 21 óra után pedig ne igyon.  A vizsgálat előtti napon lefekvés előtt különösen alaposan mosson fogat.

A vizsgálat napján: a vizsgálat éhgyomorra történik és kb 3 órát vesz igénybe.

 • A vizsgálatot megelőzően ne használjon fogkrémet, szájvizet, hölgyek rúzst vagy szájfényt, ne egyen cukorkát, rágógumit! A reggeli gyógyszereit ne vegye be (hozza el magával, hogy a vizsgálat után be tudja venni)! Ne dohányozzon!

 • Fontos a reggeli alapos fogkrém nélküli fogmosás (a fogmosó vizet nem szabad lenyelni), először felkeléskor, majd egy második, ismételt fogkrém nélküli a vizsgálatra indulás előtt.
 • Csecsemők és kisgyermekek vizsgálatánál kérjük a szülőket, hozzanak üres cumisüveget, illetve az esetleges tünetek miatt váltóruha is javasolt.

 

 1. Mi történik a vizsgálat során?

A kilégzéses vizsgálatok alkalmával egy speciális, laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék elfogyasztása szükséges, mely kiváltja a kilégzett levegő összetételének változását, ami igazolhatja az adott kórállapotot.

A vizsgálat teljes időtartama kb. 180 perc, 20 percenként szükséges a páciensnek a készülékbe mérés céljából belefújni. A vizsgálat alatt kérjük, ne igyon más folyadékot és ne étkezzen.

 1. Fontos tudnivalók
 • Laktóz, laktulóz teszt között minimum egy hétnek kell eltelnie.
 • A vizsgálat fájdalmatlan, esetenként haspuffadás, hasi diszkomfort érzés jelentkezhet, az arra érzékenyeknél.

 

Helicobacter pylori (C13-Urea) kilégzési teszt vizsgálat

 • A vizsgálatra kérjük jöjjön éhgyomorral. Kérjük, ne dohányozzon, ne rágózzon!
 • Csak szénsavmentes vizet fogyasszon.
 • Antibiotikum szedése után 6 hétig nem végezhető el a vizsgálat.
 • 2 héten belül nem szedhető proton-pumpa-gátló gyógyszer.
 • 1 nappal a vizsgálat előtt H2-receptor blokkolót, bevonó szereket, prokinetikumokat már ne szedjen! 
 • A vizsgálat 30 percet vesz igénybe.
 1. Miért fontos a Helicobacter pylori (C13-Urea kilégzési teszt vizsgálata?

A Helicobacter pylori baktérium a gyomor nyálkahártyát borító nyákrétegben él, mely az emberi gyomrot megfertőzve helyi gyulladást idéz elő és szerepe van az atrófiás gyomor gyulladás, a gyomor és nyombélfekély, a MALT-lymphoma, valamint a gyomorrák kialakulásában.

A Helicobacter pylori rendkívül elterjedt kórokozó, a világ lakosságának felében megtalálható. A helicobacter baktériuma emberről emberre terjed, mikroszkópikus székletnyomokkal fertőzött étel útján, vagy olyan testrész, tárgy szájba vételével, amely hasonló módon fertőződött.

Így könnyen előfordulhat, hogy a közvetlen családtagok, vagy az egy háztartásban élők átfertőzik egymást. Sokakat már csecsemő korban megfertőz a kórokozó.

 

 

 1. Előkészületek, mit kell tennem…?

A vizsgálat maximum 30 percet vesz igénybe.

 • A vizsgálatra kérjük jöjjön éhgyomorral (éjfél után már ne fogyasszon semmit): fogmosás, szájöblítés, mentolos cukorka, rágózás, dohányzás, vízfogyasztás sem megengedett.
 • Folyadékot ne fogyasszon a vizsgálat előtt.
 • Antibiotikum szedése után 6 hétig nem végezhető el a vizsgálat.
 • 2 héten belül nem szedhető proton-pumpa-gátló gyógyszer.
 • 1 nappal a vizsgálat előtt H2-receptor blokkolót, bevonó szereket, prokinetikumokat már nem szedjen.
 • A vizsgálati eredmény az aktuálisan fennálló Helicobacter pylori jelenlétéről tájékoztat.
 • A vizsgálat nagy előnye, hogy gyermekeknél is elvégezhető, mivel a teszt elvégzése a páciensnek semmiféle kellemetlenséget nem okoz.

 

 1. Fontos tudnivalók

A Helicobacter pylori viszonylag könnyen és egyszerűen szűrhető, így ajánlott megbizonyosodni saját fertőzöttségünkről különösen emésztőrendszeri panaszok esetén, illetve ha családunkban előfordult gyomor- és nyombélfekély, vagy gyomorrák.

 

 1. Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat során 2 dl szénsavmentes, enyhén savanyú üdítőitalban feloldott urea tabletta elfogyasztása történik, mely előtt és után, a kilélegzett levegőt egy fél liter űrtartalmú zacskóba kell fújni.

 

Tükrözéses vizsgálatok tájékoztató

Gyomortükrözés

 • Kérjük, amennyiben rendelkezik korábbi, kapcsolódó leletekkel, hozza magával a vizsgálatra.
 • Fontos, hogy éhgyomorra érkezzen a vizsgálatra, vagy 6-8 órával a vizsgálatot megelőzően már ne étkezzen, illetve 4 óra folyadékmegvonás szükséges a gyomortükrözés előtt.
 • Vérzékenység, valamint véralvadásgátló gyógyszer szedése esetén kérjük, tájékoztassa a vizsgálatot végző orvosát.

Vastagbéltükrözés

 • Kérjük, amennyiben rendelkezik korábbi, kapcsolódó leletekkel, hozza magával a vizsgálatra.
 • A vizsgálat 3-4 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend) és gyógyszeres előkészítést (hashajtó) igényel. Általában a vizsgálatot megelőző napon délben már csak üres leves fogyasztását javasoljuk, majd a hashajtó bevételét. Ezt követően nagy mennyiségű folyadék (víz, tea) bevitele javasolt a bél teljes kitisztítására.
 • Vérzékenység, valamint véralvadásgátló gyógyszer szedése esetén kérjük, tájékoztassa a vizsgálatot végző orvosát.
 • Amennyiben bódításban történik a vizsgálat, javasolt kísérővel távozni a vizsgálatot követően.
Hasi-és kismedencei UH vizsgálat tájékoztató
 • Kérjük, a vizsgálatra éhgyomorra érkezzen. Ha ez nem megoldható, akkor a vizsgálat előtt legalább 5-6 órával már nem szabad étkezni, csak csapvíz ill. szénsavmentes ásványvíz fogyasztható.
 • Kávé, tej, rostos gyümölcslevek, cukros vagy szénsavas üdítőital fogyasztása, dohányzás, rágógumizás a belek gázosságát, illetve az epehólyag kiürülését okozza, ami a vizsgálat értékelhetőségét jelentősen csökkenti, ezért ezek fogyasztásától kérjük, tartózkodjon.
 • Ahhoz, hogy a hasi-kismedencei szervek a vizsgálat során jobban láthatóbbá váljanak, telt húgyhólyag szükséges. Így az UH vizsgálat tervezett időpontja előtt 2 órával a húgyhólyag kiürítését ajánljuk, utána fél liter folyadék (szénsavmentes ásványvíz, vagy csapvíz) fogyasztása javasolt. A vizsgálat előtt a hólyagot nem szabad kiüríteni!
Hasi-és kismedencei CT vizsgálat tájékoztató
 • A hasi- és kismedencei CT vizsgálatok mindig éhgyomorra történnek, ezért a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni!
 • A hasi és kismedencei CT előtt kb. 1,5 óra alatt - a belek elkülönítésére - 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztani. 
 • 2 órát vesz igénybe a vizsgálat.
 • A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy megfelelő vesefunkciós értékkel (kreatinin laborvizsgálat) rendelkezzünk, ezt akár egy friss (2 napon belüli) laboratóriumi lelettel is lehet igazolni, de lehetőség van egy MR/CT szakasszisztens segítségével egy kreatinin gyorsteszt illetve eGFR mérés elvégzésére is, mely ujjbegyből szúrással vett vérvétellel történik. 
MRI vizsgálat tájékoztató
 • A vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert.
 • A vizsgálat általánosságban nem igényel különösebb felkészülést, azonban fontos, hogy ha kontrasztanyagos MR vizsgálatra érkezik, akkor az időpont előtt 6 órával már ne fogyasszon ételt. (Koponya MR-nél elég 3-4 óra éhezés is)
 • Célszerű a natív (tehát nem kontrasztanyagos) kivizsgálásra is üres gyomorral jönni, hiszen ha végül orvosi indikáció miatt mégis szükséges a kontrasztanyag beadása, akkor nem kell egy újabb időpontban megismételni a teljes vizsgálatot.
 • A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy megfelelő vesefunkciós értékkel (kreatinin laborvizsgálat) rendelkezzünk, ezt akár egy friss (2 napon belüli) laboratóriumi lelettel is lehet igazolni, de lehetőség van egy MR/CT szakasszisztens segítségével egy kreatinin gyorsteszt illetve eGFR mérés elvégzésére is, mely ujjbegyből szúrással vett vérvétellel történik.

 

Kontrasztanyagos vizsgálatok tájékoztató

Egyes CT és MR vizsgálatok során a páciens szervezetébe a vizsgálat típusától függően különböző módon és mennyiségben juttatnak kontrasztanyagot.

A kontrasztanyagok segítségével a szervezetben jól elkülöníthetők egymástól a vizsgált területen a normál és a kóros állapotok.

Típusok:

          -intravénás injekcióként beadott:

         kontrasztanyagot a páciens erébe (ált. könyökhajlatba, kézfej vénájába) ejtett szúrással juttatja be a CT-MR operátor. A szúrás történhet a vizsgálat megkezdésekor vagy a vizsgálat alatt.

         az intravénás kontrasztanyagok beadását megelőzik az ún. natív, még kontrasztanyag nélküli felvételek. CT esetében a kontrasztanyag beadása néhány perccel a vizsgálat megkezdése után történik, MR esetén ez a vizsgálat második felére, vagy végére esik. A CT-MR operátor előre tájékoztatja a pácienst a kontrasztanyag beadásának várható idejéről.

        CT vizsgálat során jód tartalmú kontrasztanyag kerül a páciens szervezetébe. Ez keserű ízzel, a testben melegség érzettel, valamint vizelési ingerrel járhat. Nagyobb mennyiségben (30-120 ml) is adható, a vizsgálat típusától és a páciens súlyától függően

        az MR kontrasztanyagok fémtartalmúak. Kisebb mennyiségben (5-15 ml) szükséges beadásuk

Fontos, hogy attól, hogy a páciens érzékeny a CT kontrasztanyaggal szemben, még kaphat MR kontrasztanyagot!

          -szájon át adott (folyadék formájában):

        Léteznek olyan típusú vizsgálatok (elsősorban hasi vizsgálatok), melyeknél elengedhetetlen a kontrasztanyag szájon át történő elfogyasztása. Ezek kis mennyiségű, vízben oldott kontrasztanyagok. Enyhe mértékben tapasztalható mellékhatása, mely általában hasmenés formájában jelentkezik.

          -végbélnyíláson át adott:

                            A vastagbél és végbél röntgen felvételénél és CT vizsgálatánál alkalmazzák.

 

         

 

EMG, ENG vizsgálat tájékoztató

Az ENG vizsgálat (elektroneurográfiás) a perifériás idegek vezetési sebességéről, azok állapotáról ad felvilágosítást. A kialakult és az idegek mentén tovafutó ingerület nagyságát, sebességét ismerhetjük meg, amelynek eltérései az idegek különböző kórállapotaira utalnak.

Az ENG vizsgálati módszerrel mozgató– és érzőidegeket is feltérképezhetünk. A perifériás idegek, pár kivételtől eltekintve érző és mozgató rostokat is tartalmaznak.

Az EMG (elektromyographia) vizsgálat elsősorban a vázizmok (akaratlagosan szabályozható működésű izmok) motoros egységeinek állapotáról kapunk információt. A motoros egység magába foglalja a gerincvelőben elhelyezkedő mozgató idegsejtet, a belőle eredő idegrostokat és az általuk beidegzett izmokat.

Az EMG vizsgálatot általában az ENG vizsgálattal kiegészítve végezzük.

A vizsgálat tűelektródával történik, amelyet a vizsgált izomba szúrva, annak nyugalmi és akaratlagos mozgás közbeni állapotáról kapunk információt. Az eljárás némi kellemetlenséget okozhat a betegnek.

A vizsgálatokhoz előkészítés nem szükséges, a vizsgálat napján javasolt a testápolók és krémek elhagyása. Kifejezetten vizenyős végtagok vagy bőrgyulladás, fekélyek esetén a vizsgálatokat nem javasolt elvégezni.

Az EMG vizsgálat ellenjavallt véralvadásgátló szedése alatt. Beültetett pacemakert viselő betegeknél a sorozatingerlés (repetitív ingeráram) szintén ellenjavallt.

 

Izotóp vizsgálatok tájékoztató

Általános tájékoztató az izotóp vizsgálatokról

Izotóp diagnosztikával egy vagy több szerv vagy szervrendszer állapota illetve működése vizsgálható.

A vizsgálat lényege: valamely szerv működésében vagy anyagcseréjében résztvevő anyagot juttatnak be a szervezetbe bizonyos jelző-anyaggal jelölve, ez az anyag a “jelöléssel” együtt az adott szerv működésétől függő intenzitással és eloszlásban beépül egy kis idő múlva, ekkor detektálják az aktivitást, azaz vesszik a jeleket a vizsgálandó szerv felett. A nyert jelekből következtetnek a szerv vagy szervrendszer állapotára, működésére.

 • bármely életkorban végezhető.
 • sugárterheléssel járnak, azonban ez általában kisebb terhelást jelent, mint a röntgen vizsgálatok sugárterhelése.
 • várandós, vagy szoptató anya vizsgálata esetén, különös körültekintéssel kell eljárni, ilyenkor kezelőorvosával is konzultálni kell! Ilyenkor csak nagyon indokolt esetben végezhető el a vizsgálat.
 • a használt radio-gyógyszereknek nincs mellékhatása és allergiát is csak rendkívül ritkán okoznak.
 • vizsgálatok után különösebb megkötés nincs, de a vizsgálat napján, amennyiben megoldható, a felesleges sugárterhelés elkerülése érdekében tartsa magától távol kisgyermekeit, illetve kisgyermek és várandós nők közelében huzamosabb ideig ne tartózkodjon.

IZOTÓP DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK

Szívizom izotóp vizsgálat nyugalomban és terheléssel:

A vizsgálat korábbi szívizom-károsodás és a szívizom terhelésre fellépő vérellátás zavarának kimutatására szolgál. Ezen kívűl a vizsgálat a szívizom pumpafunkciójáról is tájékoztatást ad.

 • a nyugalmi vizsgálat egy vénás injekcióból és legalább 30 perces várakozást követően, egy kb. 15 perces vizsgálatból áll, mely idő alatt mozdulatlanul kell feküdnie.
 • a terheléses vizsgálat másik napon, a nyugalmi vizsgálathoz hasonlóan történik de előtte fizikai (futószőnyeg) vagy gyógyszeres terhelést végeznek.
 • mindkét alkalommal éhgyomorral kell érkezni, és fél liter tejet, vagy 5 dkg csokoládét kell a vizsgálatra magával vinnie, melyet a radio-gyógyszer vénás beadása után 10 perccel, a leképezés (vizsgálat) előtt kell elfogyasztani. Erre azért van szükség mert a tej illetve a csokoládé a májat és epehólyagot összehúzzák, így segítve az epeürülés és ezzel javítva a szív vizsgálatának minőségét.
 • a terheléses vizsgálat előtt két nappal a betegtájékoztatóban leírt gyógyszereket el kell hagyni és a vizsgálatok előtt kávét, energiaitalt, teát és kólát valamint hasonló stimulálóanyagokat tartalmazó élelmiszereket és italokat fogyasztani nem szabad.
 • a vizsgálat átlagosan 1-2 órát vesz igénybe.

         

Csont izotóp vizsgálat

A csont izotóp vizsgálat a kóros csont és ízületi folyamatok kimutatására alkalmas nagyon érzékeny, de kevésbé specifikus vizsgálati módszer.
Leggyakrabban csontáttétek, gyulladásos csont-ízületi   folyamatok, csontdaganatok, csont vérellátási zavarok és protézisek lazulásának kimutatására használják, de aktív és degeneratív ízületi folyamatok vizsgálatára is alkalmazható.

 • a vizsgálat egy vénás injekcióból és legalább 2-3 óra várakozást követően, egy 15 – 30 perces vizsgálatból áll, mely idő alatt mozdulatlanul kell feküdnie
 • a 2-3 órás várakozási időben legalább 1 liternyi folyadékot (lehetőség szerint széndavmentes vizet) kell elfogyasztani, azért hogy az izotóp kimosódjon lágyrészekből.
 • nem igényel előkészítést, nem kell éhgyomorra érkeznie a vizsgálatra.
 • javasoljuk, vigyen magával legalább 1 liternyi folyadékot (lehetőség szerint szénsavmentes vizet), amit majd az injekció beadását követően el tud fogyasztani.
 • a vizsgálati idő átlagosan 3-5 óra, azonban az injekció beadása és a vizsgálat megtörténte között nem szükséges feltétlenül a helyszínen tartózkodnia. Amennyiben az injekció beadását követően bármiféle instablitást, rosszullétet érzékel úgy javasoljuk a biztonság kedvéért maradjon a vizsgálat lezárultáig az intézményben.

 

Agyi vérátáramlás vizsgálat nyugalomban és terheléssel

Az agyi véátáramlás vizsgálatot az agyi vérellátási zavarok kimutatására, feledékenységgel, illetve szellemi leépüléssel járó kórképek kivizsgálására, epilepsziás gócok kimutatására, koponyasérülés utáni állapotok, fejfájás kivizsgálására és egyes psychiátriai betegségek esetleges szervi eredetének tisztázására végzik. A nyugalmi és a terheléses vizsgálatot jellemzően két külön napon szokták elvégezni. A két vizsgálat között minimálisan 2 napnak el kell telnie.

A teljes nyugalmi vizsgálat egy kapszula bevételéből, egy vénás injekcióból és legalább 30 -60 perc várakozást követően a felvételek készítéséből áll (a leképezés - azaz magának a vizsgálatnak az ideje kb. 25 perc).

A terheléses vizsgálatot a  nyugalmi vizsgálatot követően egy másik napon (minimálisan 2 nap elteltével) végzik.
A nyugalmi vizsgálattól csak annyiban tér el, hogy a radio-gyógyszer (kapszula) beadása előtt 20 perccel, lassú cseppszámú infúzióval egy gyógyszert juttatnak a páciens szervezetébe.

 • a vizsgálat előkészítést nem igényel, nem szükséges éhgyomorra menni a vizsgálatra.
 • a vizsgálati idő átlagosan 1-1,5 óra, de a terheléses vizsgálat akár 2 órát is igénybe vehet.

FONTOS INFORMÁCIÓ! A terheléses vizsgálat sulfonamid érzékenység esetén nem végezhető el! 

 

Pajzsmirigy szcintigráfia

A pajzsmirig szcintigráfia a pajzsmirigy elváltozások (pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal, vagy esetleg tapintással kimutatott göbök) természetének tisztázására (hideg vagy forró göb), a pajzsmirigy működési zavarok, illetve veleszületett pajzsmirigy alulműködés, valamint bizonytalan eredetű nyaki képlet kivizsgálásánál alkalmazzák, de a pajzsmirigy méretéről is információt nyújtó vizsgálat.

 • A teljes vizsgálat egy vénás injekcióból és legalább 10 perc elteltével egy szintén kb. 10 percig tartó vizsgálatból (leképezésből) áll.
 • A vizsgálat előkészítést nem igényel, nem szükséges éhgyomorra menni a vizsgálatra.
 • Fontos, hogy a korábbi leleteit mindenképpen vigye magával! (pl.: pajzsmirigy ultrahang és a laborvizsgálati eredmények (pajzsmirigy funkciós (TSH, T3, T4))
 • a vizsgálati idő átlagosan 20 – 30 percet vesz igénybe.

 

Nyirkocsomó- nyirokút szcintigráfia

A nyirokcsomó-nirokút szcintigráfiás vizsgálatot leginkább egyes daganatos betegségekben (leggyakrabban bőr- és emlőrák) alkalmazzák az érintett terület nyirokelfolyásának kimutatására, illetve az esetleges áttétképződés szempontjából nagyon fontos úgynevezett őrszem nyirokcsomó(k) kimutatására.
Használják a módszert továbbá a műtéteket megelőző izotópos jelölésre is a pontosabb műtéti eredmény elérése érdekében

A teljes vizsgálat a radio-gyógyszer beadását és a gamma kamerás felvételkészítést általában a műtét előtti napon végzik.
A műtét közben pedig az esetleg aktív, azaz áttéti őrszem nyirokcsomó felkeresését, azonosítását végzik el egy speciális detektorral.
Nem tapintható emlő tumorok esetében a daganat radioizotóp vezérelt eltávolításához adnak a sebésznek támogatást.
A radio-gyógyszert a daganat (általában bőrrák vagy emlődaganat) köré adják jellemzően 4 helyre (nem tapintható emlő tumorok esetében ultrahang vagy mammográfia vezérlésével közvetlenül a daganatba).
A kimutatott őrszem nyirokcsomók vetületét a bőrön általában két irányból bőrmarkerrel megjelölik.

 • a vizsgálat előkészítést nem igényel, nem szükséges éhgyomorra menni a vizsgálatra.
 • a korai felvételek 30-60 percig, a későiek kb. 10 percig tartanak.

 

Csontsűrűség mérés (DEXA) vizsgálati tájékoztató

Fontos tudni, hogy korábban törést szenvedett csonton nem javasolt mérést végezni, illetve kérjük az esetlegesen beültetett fém implantátumokról feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát és a vizsgálatot végző operátort is.

A vizsgálat alacsony sugárterhelés mellett hozzávetőlegesen 20 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes.

Szemészet vizsgálat tájékoztató

Általános szemészeti vizsgálatot megelőzően 24 órával javasolt a kontaktlencse viselés mellőzése.

Kérjük korábbi szemészeti leleteit, szemüvegét vigye magával a vizsgálatra.

Pupillatágító vizsgálatot követően homályos látást tapasztalhat, átlagosan 24 óra szükséges a teljes hatás megszűnéséhez és a látás teljes kitisztuálásához.

A vizsgálatra javasolt kísérővel érkeznie, nem javasolt a vizsgálatot követően a gépjármű, motor vezetése, de kérjük kerülje a kerékpárral, rollerrel való közlekedést is közvetlenül a vizsgálatot követően a saját és a közlekedésben résztvevő többi ember épsége érdekében.

 

Urológia vizsgálat tájékoztató
 • Kérjük, amennyiben rendelkezik korábbi, kapcsolódó leletekkel, vigye magával a vizsgálatra.
 • Általános urológiai vizsgálathoz, ultrahangos vizsgálathoz, valamint uroflowmetria vizsgálathoz fontos, hogy telt hólyaggal érkezzen, vizsgálatot megelőző órákban fogyasszon bőven folyadékot. (Lehetőleg szénsavmentes vizet)
Patient Information on (H2) Hydrogen Breath Test
 1. What is H2 (Hydrogen) breath test?

Hydrogen breath test is a gastroenterological examination without any intervention, that measures how the amount of hydrogen present in your breath changes, this way helps in diagnosing.

 1. Why is H2 (Hydrogen) breath test important?

Hydrogen breath test helps to diagnose several gastroenterological diseases, for example: lactose intolerance, small intestinal bacterila overgrowth (SIBO), fructose malabsorption.

 1. How do I prepare for the examination?
 • Please fast minimum 6 hours prior to he test.
 • Please avoid smoking, food and drinks with menthol (chewing gum, mouthwash, breath mints), brushing teeth with toothpaste.
 • 4 weeks before your test endoscopic interventions should not be performed.
 • Some medicines can influence the result of the test, so 2 weeks before the examination please avoid taking antibiotics, probiotics, 1 week prior to the test avoid antacids, stool softeners
 • The day before your test please avoid:
  • foods with a high fiber content, fatty foods, foods that cause bloating, oily seeds,
  • milk and dairy products,
  • sweet drinks, fruit juice, soda and alcoholic drinks
  •  
 1. What happens during the test?

To perform the test the patient has to drink a special solution containing lactose, fructose, lactulose, that brings out the change in composition of breath, this way verifying the pathological state.

The whole test takes 120-180 minutes, the patient has to breathe into a bag in every 20 minutes. Please do not drink and eat during the examination.

 1. Important information
 • Between the lactose and lactulose test 1 week should pass.
 • The examination is painless, it can cause bloating, stomach discomfort occasionally for those who are sensitive.
Patient Information on Abdominal and Pelvic Ultrasound Examination
 1. What is abdominal and pelvic ultrasound imaging?

 

Ultrasound is a painless diagnostic examination without side effects. This test is a primary radiological examination, which helps to uncover  several problems and this way could indicate further type of tests.

 

 1. What happens during the examination?

At first a gel is placed directly on the skin that allows a good contact between the probe and the skin, which is needed to the appropriate imaging.

During the examination the abdominal organs, soft tissues (liver, gallbladder, bile ducts, pancreas, spleen, kidneys, bladder) and lymphatic glands can be seen. In women the uterus, and ovary, in men the prostate can be evaluated.

 

 1. How should I prepare for the examination?
 • The patient should arrive fasting. If it is not possible, then please avoid food for 6 hours, and drink only water.
 • Please avoid coffee, milk, sweet drinks, fruit juice, smoking, chewing gum because these can cause bloating, or gallbladder emptying, this way lessening the evaluation of the test.
 • Please avoid puffed foods.
 • Diabetic patients should indicate their illness while organizing the examination so our colleagues could ensure the best appointment and give some useful pieces of advice for them.
 • In order to make the abdominal and pelvic structures more visible full bladder is needed. So please empty your bladder 2 hours prior to the test, and then drink 500 ml glasses of water. Please avoid emptying your bladder right before the examination!

 

 1. What are the contraindications of the examination?

There is no absolute contraindication. Ultrasound examination is a safe and noninvasive screening method.

 

 1. Important information

 

Please always bring your former medical documentation and radiological results (referral, final report, outpatient medical record, lab test results, x-ray images, CD, etc.) with you!

Patient Information on MRI examination
 1. What is an MRI examination?
  MRI is an examination is based on magnetic resonance and is a very reliable imaging techique, that gives a detailed picture of the human body, this way helps in diagnosing and defining the correct therapy.
  It is suitable for diagnosing different diseases, injuries (sprain, dislocation, fracture), inflammation, neurologic diseases (stroke, sclerosis multiplex, epilepsy), spinal diseases (scoliosis, spinal disc herniation, osteoporosis), metabolism disorders, venous diseases and developmental disorders.

 

 1. Advantages:
 • Totally painless
 • it doesn’t involve X-rays or use of ionizing radiation, it's based on magnetic resonance
 • It doesn't have any long-term side effect for the human body
 • It functions as a screening test in case of high risk patients
 • It belongs to the well-developped diagnostic procedures, it's extremely modern.
 • MRI maps the problematic part of the body correctly and it's completely non-invasive.
 • the most modern scanners and softwares are available for the examination

 

 1. What happens during the examination?

 • Before the examination we go through a list of quiestions concerning your health condition
 • In case of giving contrast agent you will get the information from the operator
 • After the preconsultation you lie into the scanner
 • In most cases patients lie on their back during the examination, but sometimes lying on the stomach is necessary.
 • The examination of one region ususally takes 15-30 minutes, the operator informs you about the exact time.
 • You should follow the instructions you get before and during the examination
 • If any problems (E.g.: claustrophobia) occur during the procedure, after pushing the panic button you will be able to talk through an intercom with the radiographer
 • The operator is able to see you on a television monitor througout the scan
 • The scanner makes loud tapping noises so you will get earplugs to wear
 • The operator will sign you when the examination is finished, after that you can move from the given position

 

 1. How do I prepare for the examination?

  The examination is painless and safe, and no side effects are known, therefore it is suitable for examining children as well without risks.

There is very little preparation required, but in case of contrast enhanced MRI you should fast at least 6 hours. It's practical coming with an empty stomach for the native (without contrast) examination as well, because if giving a contrast agent is needed based on medical indication, then you don't have to arrange a new appointment.
Before giving a contrast agent a kidney function test is needed (creatinine lab test), we can do it prior to the examination or we have the possibility for a creatinine quick test and an eGFR level measurement with the help of the operator by finger prick blood sampling.

 

 

 1. Are there any contraindications of the examination?

  Scanners used in Hungary have a 150 kg-weight limit because of the size of the tubes.

If you have a pacemaker you may not be able to have an MRI scan because of the critical risk. So please inform the medical staff before the examination. If there are any metals in your body because of former surgeries (screws, clips, implanted hearing device, artificial heart valve) then please inform the medical staff to ensure your safety (since 2000. doctors only use metals that are safe for magnetic resonance, but surgeries done before 2000. require further investigation).

Abdominal and Pelvic CT scan
 1. What is and abdominal/pelvic CT and what types they have?
 2. What happens during the procedure?
 3. How to prepare for the procedure?
 4. When the procedure cannot be done?
 5. Important information
 6. What is and abdominal/pelvic CT and what types they have?

Abdominal and pelvic CT scans can show inflammatory, cancerous on degenerative lesions of the abdominal organs. CT scans use x-rays, which poses a radiation dose for the patient.

Contrast CT scans:

During some CT scans contrast agents or radiocontrasts are administered through different routes and in different quantities. With the use of contrast agents, healthy and abnormal areas are well defined during the procedure.

Types:

 • Intravenous injection — the CT/MRI operator administers the contrast agent into the veins (usually a vein in the elbow crease or the back of the hand)
 • Plain CT scan — plain CT scans are usually done prior to contrast CTs. During a CT scan, radiocontrasts are usually administered a few minutes after the procedure began, while during an MRI scan contrast, agents are administered at the second half or at the end of the procedure. The CT/MRI operator will let you know when the contrast will be administered.
 • Orally administered contrast agent (liquid form) — there are procedures (mainly abdominal scans), where orally administered contrast agents are necessary. Most often these are contrast agents diluted in water in small quantities. You might experience mild diarrhea as a side effect.
 • Rectally administered contrast agent is used to examine the colon and rectum.

The most used contrast material is an iodine based radiocontrast. You might experience a bitter taste, warmth throughout the body and the urge to pass water. Contrast agents can be given in higher quantities (30-120 ml) depending on the type of examination and body weight.

 1. What happens during the procedure?

The procedure is done by a radiologist and a trained assistant. First, you will be asked to lay on the table of the scanner. This will slide into a circular shaped machine, the CT scanner. You will be asked to stay still and might be asked to hold your breath occasionally. If you have a contrast CT, the contrast agent will be administered intravenously before the second scan. If required, more than one scan will be done.

During the procedure you should stay still. You will be observed through a glass window, therefore if you have any problems, you can let the assistant know. The procedure is painless.

 1. How to prepare for the procedure?

Abdominal and pelvic CT scans are done on empty stomach, therefore you should not eat 6 hours prior to the procedure. To separate the bowels, you will need to drink 1.5-2 liters of water before the procedure in approximately 1.5 hours.

The procedure will take approximately 2 hours.

 1. When the procedure cannot be done?

CT scans are using x-rays, therefore it cannot be performed during pregnancy, as it poses risk to the baby. With strong clinical judgement your physician might rarely ask for a CT scan during pregnancy.

The procedure has no side effects.

The contrast agent may rarely cause allergic reactions. Please let your physician know if you previously had any reactions to iodine-based contrast agents.

There is a higher risk of side effects if you have heart problems, asthma, diabetes, kidney, or thyroid problems. Please let your physician know if you suffer from any of these conditions.

 1. Important information

If you take regular medications or have diabetes, please ask for advice from your physician, as some medications must be stopped 48 prior to the procedure. Other medications can be taken before the scan with a small amount of water.

You can carry on with you daily activity after the CT scan.

Please bring your previous medical records with you for the procedure (referral letter, discharge letter, outpatient letters, blood results, x-rays, CDs).

Allergy-Related Blood Tests
 1. Immunoglobulin E (IgE) tests
  1. Types of tests
  2. When do you need an IgE test?
  3. The procedure
  4. What do you need to pay attention to?
 2. Specific Immunoglobulin G (IgG) tests
  1. When do you need a specific IgG test?
  2. What do you need to pay attention to?
 3. Lymphocyte Transfusion Test – LTT
  1. When do you need a Lymphocyte Transfusion Test?
  2. What do you need to pay attention to?

Depending on symptoms, several types of blood tests can be performed.

 1. Immunoglobulin E (IgE) tests
 2. Types of blood tests

            Inhalational allergens are tested if you have respiratory symptoms such as coughing, sneezing, blocked nose. Nutritional allergens are tested when you have abdominal, gastrointestinal symptoms (digestive problems, diarrhea, nausea, abdominal pain), dermatologic symptoms and oedema (eg. angio-oedema) caused by food.

            Allergy caused by bee and wasp stings are investigated by special allergy panels, because their investigation with Prick test is a high-risk procedure and can only be done in hospital settings. Tests for latex allergy - which is rare but can be severe - is also included in the special panel. Please be warned, that a negative test does not exclude wasp allergy, therefore if there is high suspicion of allergy, these tests should be done in hospital.

            The “cross-reactivity panel” (or combined allergy panel) looks at pollen allergy and allergies to fruits and vegetables. These tests are recommended if pollens or fruits/vegetables causing you symptoms (mainly tongue/mouth numbness, burning).

 1. When do you need and IgE test?

            Specific IgE tests are recommended if a Prick-test cannot be done, eg. under the age of 2, pregnant women or when the patient cannot stop taking anti-allergic medications. If you have allergic symptoms and the IgE blood test is normal (negative), then a Prick test is recommended.

 1. The procedure

            The allergy test is done by taking blood and investigating allergen specific IgEs. This can confirm the allergy as well as prove what kind of allergen causes the allergy.

 1. What do you need to pay attention to?
  • Test will be performed after a medical professional has recorded your medical history
  • You do not need to have an empty stomach for the test
  • The procedure can be done at any time of the day
  • Contrary to dermal test, blood tests can be done in allergy seasons or if you take antihistamines, as these do not influence the results of the tests
  • The test can be done after symptoms resolved because the levels of IgE drops slowly. IgE can be measured for a long time after symptoms resolved.
 2. Specific Immunoglobulin G (IgG) test
 3. When are specific IgG tests recommended?

            Elevation of specific IgG levels typically happens with foods. Symptoms usually subside after you stop being exposed to the food or allergen in question. Illness related to specific IgG antibodies does not cause sudden, acute symptoms.

 1. What do you need to pay attention to?
  • You do not need to have an empty stomach for the test
  • The procedure can be done at any time of the day
  • It is not necessary to stop taking the antihistamines
 2. Lymphocyte transfromation test – LTT
 3. When is a Lymphocyte Transfusion Test recommended?

            Medication and metal allergies are investigated by LTT tests. LTT tests are recommended when symptoms develop slowly, or symptoms are non-specific. Nonetheless, there are cases where symptoms develop rapidly and are severe, eg. anaphylaxis caused by medications.

 1. What do you need to pay attention to?
  • You do not need have an empty stomach for the test
  • The procedure can be done at any time of the day
  • It is not necessary to stop taking the antihistamines
  • Blood should be tested immediately, therefore it must be taken in a setting where laboratory facilities are available
Bone Densitometry (DEXA scan)
 1. What is a Dual-Energy X-Ray Absorptiometry (DEXA) scan?
 2. What happens during the procedure?
 3. How to prepare for the procedure?
 4. Risks, side effects
 5. Important information
 6. What is a Dual-Energy X-Ray Absorptiometry (DEXA) scan?

Measuring bone density is necessary to investigate the state of your bones. The most accurate way to measure bone density is a DEXA scan. DEXA scans measure the mineral density of bones. The investigation gives an idea how resistant your bones are to fractures, which depends on bone density.

Bone Densitometry is usually recommended for women over 50 and for men and women over 40 who has a family history for osteoporosis. The procedure is also recommended if you take medications that can reduce bone density or you have hormonal problems, absorption disturbances and diabetes.

 1. What happens during the procedure?
  • The most common places where signs of osteoporosis can be seen are the spine and hips, therefore these will be most likely investigated.
  • Personal data will be collected before the procedure (eg. name, weight, height). Past medical history and family history will also be collected, such as previous illnesses, fractures, and drug history. These are required to assess any risk factors of osteoporosis.
  • Jewelleries, watch, piercings should be removed before the procedure. Women are asked to remove bras, but you can keep other clothes on (eg. shirts, long sleeve dresses).
  • You will need to lay on your back and stay still during the procedure. The machine will be above you and will take several pictures.
  • The procedure is quick, takes approximately 20 minutes and it is completely pain-free
 2. How to prepare for the procedure?

You can eat or drink before the procedure. Contrast enhanced x-ray or isotope studies can alter the results of a DEXA scan, therefore you need to wait 1-2 days after these investigations and DEXA scans will be performed.

 

 1. Risks, side effects
  • The procedure is very safe and only poses a low amount of radiation to the body. The dose is a fraction (12-50%) of the normal daily background radiation, that we all get daily.
 2. Important information
  • Bones with previous fractures should not be scanned.
  • Let your doctor know if you have any metal implants before the procedure
  • If you had a contrast enhanced (oral contrast only) x-ray/swallow study or CT scan the preceding few days, the contrast can still be in the bowels and the results of the DEXA scan will be uninterpretable due to artefact. DEXA scans should be postponed if you had a contrast enhanced investigation a few days prior. Elderly patients might have the contrast in the system for a longer period and waiting for at least two weeks before the DEXA scan is recommended.
  • DEXA scans cannot be performed if you are pregnant
Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP)
 1. What is an Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP)?
 2. What happens during the procedure?
 3. How to prepare for the procedure?
 4. What happens after the procedure?
 5. Important information
 6. What is an Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP)?

Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP) is used to gather information about the state of the gallbladder, bile duct and the pancreas. ERCP is the combination of two techniques: an endoscopic procedure and a contrast x-ray. It is used to diagnose gallstones (and remove them), inflammation and cancer of the bile duct and pancreas.

 1. What happens during the procedure?

The procedure is done with an endoscope (a fiber optic tube), which is passed through your food pipe and your stomach into your duodenum (the first part of your bowel). Through this device, a smaller tube can be passed, which will inject a contrast agent into the examined part. This will give a true picture for the bile duct, gall bladder and pancreas.

Gallstones, narrowing, damages and different functional problems can be diagnosed. Furthermore, therapeutic procedures, such as dilation of a narrowing, removing of gallstones and taking samples can be done.

You should lay on your left-hand side during the procedure, with your left arm behind your back and your legs bent. The endoscope is passed through to the duodenum. During the procedure, a single use tube will be passed through the endoscope, which will show the stat of the common bile duct and pancreatic duct. At this point you should lay on your front. Contrast agent will be injected and under and x-ray machine, your physician will follow the movement of the contrast agent. This will reveal the common bile duct, bile ducts in your liver, the gallbladder, and the pancreatic duct. Your physician will be able predict the illness of your gallbladder/duct or pancreas.

 1. How to prepare for the procedure?
  • You need to have empty stomach for the procedure
  • You cannot eat or drink at least 6 hours before the procedure
  • Your physician will give you guidance about your regular medications
  • You should remove your glasses and false teeth before the procedure
 2. What happens after the procedure?
  • Avoid any physical exertion after the procedure
  • You will be discharged after a period of 3-4 hours of observation
  • Do not drive after the procedure
  • Have someone to stay with you for 24 hours after the procedure
  • Do not return to you work or sign any official documents for 24 hours after the procedure
  • It is not recommended to eat or drink a few hours after the procedure (due to use of numbing sprays and sedatives)
  • You might experience sore throat and feeling bloated (due to the extra air left in the stomach). These are normal and usually resolve by themselves.
 3. Important information
  • If you have any underlying conditions, take regular medications (especially blood thinners or medications helping blood clotting) or if you are pregnant, please let your physician know
  • It is not recommended to eat or drink a few hours after the procedure (due to use of numbing sprays and sedatives)
  • Please let your physician know immediately if you experience any significant pain or worrying symptoms (i.e. vomiting blood, significant sweating, or blood in your stool)
Electroneurography
 1. What is an electroneurography (ENG)?
 2. What happens during the procedure?
 3. How to prepare for the procedure?
 4. Risks, side effects
 5. When an electroneurography (ENG) cannot be done?
 6. Important information
 7. What is an electroneurography (ENG)?

Electroneurography (ENG) gives information about the state and conduction speed of peripheral nerves and gives a picture about the magnitude and speed of formed and transmitted stimuli. Their deviation from normal signifies different illnesses of the nerves.

ENG can also investigate motor and sensory nerves. With a few exceptions, peripheral nerves contain motor and sensory fibers.

 

What are the most common illnesses ENG is used for?

 • In tunnel syndromes nerves are under pressure from surrounding muscle tissue, ligaments, and bony tunnels. This usually happens due to injuries, fractures, tumors, inflammation, bony growths, hematomas (blood collection within the tissue) and bone or joint developmental disorders, which causes narrowing around the nerves.
 • Can be used in peripheral nerve irritation, disorders (metabolic disorders, diabetes, alcohol induced illnesses, poisoning, etc.).
 • Measure the extent of nerve damage after trauma
 1. What happens during the procedure?
  • To study the motor nerves, electrodes will be placed on your skin (stimulating and registering) and the nerve in question will be stimulated by electric currents
  • Muscles or muscle groups movements will be assessed by the registering electrodes. Then the machine will calculate the conduction speed of the nerves.
  • Investigating sensory nerves are identical, but electrodes on the upper arm are circular.
  • The time it takes for the procedure is varying. Single sided, specific exams (eg. symptoms of tunnel syndrome) usually takes approximately 30 min. More complex exams involving several nerves and muscles may take as long as two hours.
  • Specific questions from the referring physician will help the electrophysiologist and may reduce the length of the procedure. Although discrepancy found during the investigation may increase the length of the exam and it is difficult to predict.
 2. How to prepare for the procedure?

There is no need for specific preparations. It is recommended that on the day of the procedure you do not use any creams or body lotions. In case of oedematous extremities, inflamed skin, or ulcers the procedure should be withheld.

 1. Risks, side effects

There are no side effects of the procedure.

Female hormone test (Day 3-5 and Day 20-22)
 1. When are female sex hormones tested?
 2. When are the tests done?
 3. What hormones are tested?
 4. The procedure and preparations
 5. When are female sex hormones tested?

Female sex hormones are tested when you have abnormal menstrual bleeding or suspicion of infertility (unable to conceive).

 1. When are the tests done?

Due to the cyclical change of female sex hormone levels, two blood tests are required.

One on day 3-5 and a second one on day 20-22 of your menstrual cycle.

The day of blood tests should be scheduled according to your menstrual cycle, where the beginning of your cycle would be the day, when bleeding starts to become strong.

If this happens after 8 pm on the day, the next day should be considered as the beginning of your cycle.

The dates mentioned above should be considered with normal menstrual cycles (28 days). If your cycle lasts 32 days, the second blood test should be done at day 24-26.

 1. What hormones are tested?

Hormones tested on day 3-5 are: Anti-Müllerian Hormone (AMH), Follicle Stimulating Hormone (FSH), Luteinizing Hormone (LH), testosterone, prolactin, estradiol, progesterone, and thyroid panel.

Hormones tested on day 20-22 are: mainly progesterone, but estradiol (E2), Follicle Stimulating Hormone (FSH), Luteinizing Hormone (LH) and prolactin may also be tested.

 1. The procedure and preparations

Female sex hormones are investigated with a simple blood test.

The two blood tests should be taken during the same menstrual cycle.

You do not need to have an empty stomach for the blood tests and no specific preparations are required.

Fine-Needle Aspiration
 1. What is a Fine-Needle Aspiration (FNA)?
 2. What happens during Fine-Needle Aspiration?
 3. How to get ready for the procedure?
 4. What happens after the procedure?
 5. Important information
 6. What is a Fine-Needle Aspiration (FNA)?

Fine-Needle Aspiration (or Aspiration Cytology) is used when masses have been found previously on an imaging study or on physical examination (well defined masses, suspicious of cancer). Because FNA is done with a fine needle, it is quick and almost pain free. The procedure is done under ultrasound guidance, which gives accurate results. It is an excellent way to investigate masses suspicious of breast cancer or cancer of lymph nodes and thyroid nodules.

 1. What happens during Fine-Needle Aspiration?

The procedure is performed by two doctors at the same time: a cytopathologist and a radiologist. The radiologist guides the ultrasound while the cytopathologist takes the sample with a fine needle. The position of the needle can be observed on the ultrasound. Initially the area is investigated with ultrasound, then the skin is disinfected and punctured with a needle and a sample is taken from the mass in question.

 1. How to get ready for the procedure?

You will not need any specific preparation before the procedure (eg. being with empty stomach) and there is no need for nursing care. Your skin will be disinfected and anesthetized before the procedure.

 1. What happens after the procedure?

After the procedure, the area can be sensitive for a few days, which is completely normal. The wound will be dressed to reduce the risk of infections. Bleeding or other worrying symptoms are rare. If you notice any unusual or worrying symptoms, contact your doctor. After the procedure you do not need to take any special precautions and you can carry on with your normal daily routine. The sample will be placed on a special glass plate and will be evaluated by a pathologist in the laboratory.

 

 

 

 

 1. Important information

Do not perform any strenuous physical activity or lifting on the day of procedure.

Consult your doctor before the procedure if you take any medications (especially blood thinners or antifibrinolytic - medications enhancing blood clotting - although these are not contraindications for the procedure).

The procedure is not recommended to investigate masses suspicious of colon, lung, or bladder cancer.

Gastroscopy and Colonoscopy
 1. What is a gastroscopy?
 2. What happens during the procedure?
 3. How to prepare for the procedure?
 4. Risks and side effects
 5. When the procedure cannot be done?
 6. Important information
 7. What is a gastroscopy?

Gastroscopy is a procedure to examine the upper part of the gastrointestinal system. It helps to identify disturbances in the esophagus (food pipe), stomach and duodenum (the first part of the bowel). The procedure is done with and endoscope, which is a thin, flexible tube. It can also be used to take samples and to remove polyps. At the end of the endoscope there is a light source and a small HD camera, which project the images to a screen.

Gastroscopy is used to diagnose ulcers, inflammation, polyps, or cancer and identifies the underlying problems behind abdominal pain and bleeding from the gastrointestinal tract. Helicobacter pylori and its complications (ulcers, gastritis) can also be diagnosed with the procedure.

Endoscopy can be performed under anesthesia, sedation or without them. If endoscopy is done under anesthesia or sedation, an observation of 2 hours is required after the procedure. You also need to rest and cannot drive for a period of time.

 1. What happens during the procedure?
  • A spray is used to numb the throat and esophagus (food pipe) before the procedure — the effect will last approximately 30 minutes. During the procedure you need to lay on your left-hand side, with your legs bent.
  • The endoscope can only be passed down during swallowing, therefore you will need to cooperate. Once the tube is passed down, air will be blown into your stomach. This makes the mucous membrane more visible for the examiner (the walls of an empty stomach normally collapse).
  • The extra air can cause distention and belching. Try to take slow, regular breaths. Your airways will be open, there is no risk of choking. Do not breathe fast as this may cause muscle cramps. Moving the tube forward (further in) may cause retching by reflex. Your examiner will be prepared for it. Once the procedure is done the extra air will be released and the distention, belching will subside.
  • The procedure normally takes approximately 5-10 minutes
 2. How to prepare for the procedure?
  • Please bring previous, related documents, recommendations with you if you have any.
  • It is important that you keep an empty stomach for the procedure.
  • Do not eat for 6-8 hours and do not drink any fluids for 4 hours prior to the procedure.
  • Please let you physician know if you have any blood clotting disorder or you take blood thinning medications.
 3. Risks and side effects

Complications rarely happen, these are: sore throat and discomfort, abdominal pain, blood in your stool or fever. These normally do not happen during routine, diagnostic procedure, but might rarely happen with therapeutic interventions during gastroscopy. If you notice any of these, let your physician know immediately, who will examine you.

 1. When to procedure cannot be done?

Gastroscopy cannot be performed if you have significant narrowing in your gastrointestinal system, which would prevent passing the endoscope safely (i.e. narrowing in the food pipe caused by cancer). Fistula between the food pipe and the windpipe (trachea) is also a contraindication.

 1. Important information
  • You cannot swallow, eat, or drink while the numbing spray still has its effect in your throat.
  • You cannot drive or perform dangerous tasks if the procedure was done under anesthesia.
 2. What is a colonoscopy?
 3. What happens during the procedure?
 4. How to prepare for the procedure?
 5. Risks and side effects
 6. When the procedure cannot be done?
 7. What is a colonoscopy?

Colonoscopy is a procedure to examine the lower part of the gastrointestinal system. During colonoscopy, the whole of the large intestine and the terminal part (10-20 cm) of the small intestine can be examined. The procedure is done with and endoscope, which is a thin, flexible tube. It can also be used to take samples and to remove polyps. At the end of the endoscope there is a light source and a small HD camera, which project the images to a screen.

Colonoscopy is used to diagnose inflammatory bowel disease, sources of bleeding, polyps in the large intestine and colon or rectal cancer. Your physician can take samples and remove polyps with the endoscope. The procedure is good for prevention or early recognition and treatment of cancer.

 1. What happens during the procedure?
  • During the procedure you need to lay on your left-hand side, with your legs bent. Your physician might ask you to lay on you back or right-hand side. An assistant will help you with this.
  • The tube will be passed through your anus into the bowel. Air might be blown into the bowels.
  • While retracting the device, your physician will examine the bowels once again and will release the extra air. This will relieve any discomfort.
  • The procedure normally takes approximately 15-30 minutes
 2. How to prepare for the procedure?
  • Please bring previous, related documents, recommendations with you if you have any.
  • A preparation with diet control (low fiber) and medications (laxatives) is required.
  • One day before the procedure only soups can be consumed for lunch and you need to take your laxatives. Drink plenty of water to completely cleanse the bowels.
  • Please let you physician know if you have any blood clotting disorder or you take blood thinning medications.
  • If the procedure is done under sedation, it is recommended that you have someone to support you when leaving the hospital
 3. Risks and side effects

Due to the air blown into your bowels, you might experience the urge to pass stool, abdominal discomfort, cramps, and bloating.

The use of medications prior to the procedure might cause dizziness, nausea, vomiting and hiccups.

Helicobacter pylori urea breath test
 1. Why Helicobacter Pylori urea test is important?
 2. How the procedure is done?
 3. Preparations, what do I need to do?
 4. Important information
 5. Why Helicobacter Pylori urea test is important?

Helicobacter pylori is a bacterium, that lives on the mucous membrane of the stomach. It can infect the stomach, causing local inflammation and responsible for developing atrophic stomach inflammations, stomach and duodenal ulcers, MALT-Lymphoma, and stomach cancer.

Helicobacter pylori is a common pathogen, present in approximately 50% of the general population. It can spread from human to human, mainly through oro-faecal transmission (food contaminated with microscopic faecal particles) or contaminated body parts, objects having contact with the mouth.

There is a high possibility that close relatives or people living together can infect each other. Helicobacter pylori can spread to infants as well.

 1. How the procedure is done?

You need to drink 200 ml (approximately a normal drinking glass) of still, slightly sour drink, which has an effervescent urea tablet dissolved. You need to blow in a bag (approximately 500 ml) before and after you drink the fluid.

The procedure takes approximately 30 minutes.

Preparations, what do I need to do?

 • The procedure should be done on empty stomach, please do not eat or drink after midnight.
 • You also cannot brush your teeth, use any mouthwash, eat any mint sweets, use chewing gums, or drink any fluids.
 • The procedure cannot be done for 6 weeks after antibiotic treatment.
 • The procedure cannot be done for 2 weeks after proton-pump inhibitor treatment (i.e. lansoprazole, omeprazole)
 • H2-receptor antagonist (i.e. famotidine, cimetidine, ranitidine), cytoprotective medications (i.e. suclarfate, misoprostol) or prokinetics (i.e. domperidone, metoclopramide) should not be take the day prior to the test.
 • The result of the test only gives information about the presence of Helicobacter pylori on the day of the test.
 • The test can be done in childhood as well, because there is no discomfort for the patient.

Important information

Helicobacter pylori can be easily and quickly tested; therefore it is recommended if you have gastrointestinal symptoms or there is a family history of stomach/duodenal ulcer or cancer.

Patch (Epicutan) test
 1. What is a patch (epicutan) test?
 2. Allergens examined by patch test
 3. Preparing for the procedure
 4. What is a patch (epicutan) test?

Patch test is similar to Prick test in that allergens are placed on your skin. The main difference is that while Prick test is used to identify allergens developing IgE reactions, patch test examines allergens causing lymphocyte reactions. These allergens develop slower reactions; therefore the length of a patch test is longer and may take up to a week. Developing of symptoms mainly depend on the allergen itself.

Due to the allergen need to stay on your skin for a longer period of time, they are placed on the skin of the back, where they can stay for several hours, days. Symptoms are examined regularly — every few minutes, hours, or days.

 1. Allergens examined by patch test
  • Metals
  • Dental fillings
  • Scented substances
  • Cosmetics
  • Medications
  • Food additives
  • Rubber
  • and several other allergens
 2. Preparing for the procedure
  • Patch test are done on outpatient clinics.
  • You do not need to be on empty stomach
  • Anti-allergic medications don’t need to be stopped, but your physician will let you know if they do
  • The procedure can be done any time of the day
  • It is recommended that the procedure is started on Monday, to help daily tracking of the results
  • You should not wash your back while the test lasts and try to avoid sweating
Abdominal and Pelvic Ultrasound Examination
 1. What is abdominal and pelvic ultrasound imaging?

Ultrasound is a painless diagnostic examination without side effects. This test is a primary radiological examination, which helps to uncover  several problems and this way could indicate further type of tests.

 

 1. What happens during the examination?

At first a gel is placed directly on the skin that allows a good contact between the probe and the skin, which is needed to the appropriate imaging.

During the examination the abdominal organs, soft tissues (liver, gallbladder, bile ducts, pancreas, spleen, kidneys, bladder) and lymphatic glands can be seen. In women the uterus, and ovary, in men the prostate can be evaluated.

 

 1. How should I prepare for the examination?
 • The patient should arrive fasting. If it is not possible, then please avoid food for 6 hours, and drink only water.
 • Please avoid coffee, milk, sweet drinks, fruit juice, smoking, chewing gum because these can cause bloating, or gallbladder emptying, this way lessening the evaluation of the test.
 • Please avoid puffed foods.
 • Diabetic patients should indicate their illness while organizing the examination so our colleagues could ensure the best appointment and give some useful pieces of advice for them.
 • In order to make the abdominal and pelvic structures more visible full bladder is needed. So please empty your bladder 2 hours prior to the test, and then drink 500 ml glasses of water. Please avoid emptying your bladder right before the examination!

 

 1. What are the contraindications of the examination?

There is no absolute contraindication. Ultrasound examination is a safe and noninvasive screening method.

 

 1. Important information

Please always bring your former medical documentation and radiological results (referral, final

Hydrogen Breath Test (H2)
 1. What is H2 (Hydrogen) breath test?

Hydrogen breath test is a gastroenterological examination without any intervention, that measures how the amount of hydrogen present in your breath changes, this way helps in diagnosing.

 1. Why is H2 (Hydrogen) breath test important?

Hydrogen breath test helps to diagnose several gastroenterological diseases, for example: lactose intolerance, small intestinal bacterila overgrowth (SIBO), fructose malabsorption.

 1. How do I prepare for the examination?
 • Please fast minimum 6 hours prior to he test.
 • Please avoid smoking, food and drinks with menthol (chewing gum, mouthwash, breath mints), brushing teeth with toothpaste.
 • 4 weeks before your test endoscopic interventions should not be performed.
 • Some medicines can influence the result of the test, so 2 weeks before the examination please avoid taking antibiotics, probiotics, 1 week prior to the test avoid antacids, stool softeners
 • The day before your test please avoid:
  • foods with a high fiber content, fatty foods, foods that cause bloating, oily seeds,
  • milk and dairy products,
  • sweet drinks, fruit juice, soda and alcoholic drinks
 1. What happens during the test?

To perform the test the patient has to drink a special solution containing lactose, fructose, lactulose, that brings out the change in composition of breath, this way verifying the pathological state.

The whole test takes 120-180 minutes, the patient has to breathe into a bag in every 20 minutes. Please do not drink and eat during the examination.

 1. Important information
 • Between the lactose and lactulose test 1 week should pass.
 • The examination is painless, it can cause bloating, stomach discomfort occasionally for those who are sensitive.
Prick teszt

Prick teszt az allergia vizsgálatok standardja. Prick teszt során gyárilag tisztított allergéneket visznek fel az alkar bőrére - hívják emiatt "alkaros bőrteszt"-nek is. A felvitt allergének a bőrön keresztül reakcióba lépnek a szervezettel, a szervezetben jelen levő IgE ellananyagokkal. Az ellananyagokhoz kötődve beindítják a bőrben a hisztamin felszabadítást. Eredménye olyan pukli, mint a szúnyogcsípés, előfordulhat viszketés, bőrpír, duzzanat.

Azt tekinthető pozitívnak, azaz az adott allergénre az egyén akkor allergiás, ha jelentős bőrtünetek alakulnak ki. Minél allergiásabb valaki, annál erősebbek a bőrtünetek. A tünetek kialakulására 15 percet várnak, azaz a leolvasás a felhelyezést követően 15 perc múlva történik.

A Prick teszt során az allergének mellett mindig felvisznek ún. negatív és pozitív kontrollt is. A negatív kontroll tiszta fiziológiás sóoldat - erre reakciónak nem szabad megjelennie. A pozitív kontroll hisztamin tartalmú folyadék - erre a reakciónak kötelező megjelennie. A Prick teszt akkor értékelhető, ha a negatív kontrollnál nincs reakció, a pozitív kontrollnál van reakció.

Prick teszttel tesztelhető allergének

 • pollenek
 • állati szőrök és hámtakarók
 • ételek

A vizsgálat ellenjavallatai

 • Prick tesztet nagyon kis gyermeknél nem végeznek - tekintettel a kooperáció hiányára.
 • Prick tesztet nem végeznek várandós vagy szoptató kismamáknál.
 • Prick tesztet nem végeznek gyulladt, ekcémás bőrön.
 • Prick tesztet nem végeznek allergiás szezonban, amikor a nagyon magas IgE szint miatt egy anafilaxiás sokk kialakulásának nagyobb a veszélye.

A vizsgálat előkészületei

 • történhet a nap bármely szakában
 • éhgyomor nem szükséges
 • előtte 4 napig antihisztamint szedni nem szabad